Oznake

Pre, ni sam više ne znam koliko vremena, ali s obzirom na to koliko mi se urezalo u život, mogu reći i pre neki dan (iako je bilo pre nekoliko pari meseci) – razgovarao sam sa jednim od braće. Reč po reč i reče brat kako sve u kući od majstorluka radi sam, a naučio je gledajući klipove na YouTUBE. Rekao je to između jednog tornada u mom životu i jednog, što bi veliki Džoni Štulić rekao, “prakticiranja” jedne moje životne devizte: “Samo lud i glup čovek gazi svoje životno iskustvo”. 

Prva lekcija

U tekstu “Spašeno u pevodu” napisao sam kako sam nehotice promenio jezik jednog uređaja (multifunkcijskog štampača) na nepoznati jezik (finski, koji je bio uz hrvatski, pa omakao prst). Štampač sam kupio iz dva razloga: poverenje u brend i onoga  o čemu linux korisnici posebno moraju da vode računa – ima li za uređaj linux-drajvera. Brend je, neću lagati, imao najveći procenat udela u odluci da ne bude neki drugi. Iako mi je nuđen neki za koji u životu do tad nisam čuo. A nudio je čovek koji je radio na linux-u takođe. Međutim – “to nije neki brend” (ali, radi, Sizife i to za masovnije štampanje nego što ćeš ti ikada raditi) . Ma, neću. 

Ovaj koji sam izabrao je imao drajvere za linuks – štaviše, na sajtu prodavca je bio link sa drajverima. Vodio je na sajt proizvođača

U linux-u je instalacija “na klik” Božja milost, ali ne i obaveza, Uglavnom se spremite da kucate u terminalu. Ovde je bilo na klik. Ali – hladan tuš je nastupio kad sam ustanovio da na uređaju ne radi skener. Štampač štampa, ali skener neće!  Prekopao sam “sedam intereneta” u potrazi za drajverima i za skener, ali – ništa. Tačka u kojoj sam rešio da odustanem bila je kad sam na forumu mog linux-a postavio pitanje na koje mi je odgovoreno – nema za skener. Samo za štampač! iako razvijaoci softvera (ili na srpskom: softver diveoperi) rade na… (“a možete i sami da napišete drajvere” – ma, važi!). Bilo je jasno da ću uređaj morati da vratim, jer ne radi sve ono što je na sajtu pisalo da radi. 

U redu – uzeo sam drugi. Ovog puta, poslušao sam  savet. I brend i model. Brend je takođe zvučno ime. I nije bio “3-u-1”, već samo štampač. Podrška za linux – čitav tim. Odlično! Moj štampač na njihovom popisu. Savršeno. Povežem štampač. Instaliran. On odštampa prvu stranicu (test stranicu), ja odštampam još nekoliko za probu i zadovoljan isključio računar. Sutradan, kod drugog, dakle, uključenja sistema (štampač + računar) – štampač ćuti. – Zašto, kako – dragi Bog zna. Gledam odštampane stranice pored sebe – nisam lud (poslednji stadijum iznerviranosti) odštampao je juće. Reinstaliram ponovo – radi. Sutradaan – opet neće. 

I dakle – dobro. Pošto sam sa prethodnim, vraćenim štampačem napravio prilično buke, a sebe rešio pola tone živaca, sad sam ćutao. Kad treba da se odštampa nešto, jednostavno ponovo instaliram i odštampam. 

“Reka san ne može!”

Ali, tako ne radi nešto što je ispravno. Naročito ako je novo i ispravno. Pošto svaki čovek želi da mu nova stvar radi bez greške i mangupskih dosetki, krenuo sam  u guglanje. 

Milion načina za instaliranje štampača u linux. Nije loš učinak prikupljanja, ali uglavnom beskoristan. Moj problem zašto se gubi instalacija nije rešen. 

Dobro, da li je moguće da “nema za Rajka kapa”? Pa ne prikljulčujerm štampač na “Juga 45”, a ni na “Spejs šatl”, pa da mora doktorska studija i laboratoprijskki uslovi. 

Mora! Treba! Neophodno je! Nisam mogao da se pomirim. Veoma vredno sam guglao. Saznao da moj štampač ima tzv “Smart install” mod koji radi samo u Windowsu – još ne otpakiješ štampač (o povezivanju da i ne govorim), a on već instaliran. Ali – to radi u Windowsu. U linuxu neće. Zato ga valja isključitičiti, jer blokira instalaciju u linuxu. Kaže internet (moja baba je nekad imala običaj da kaže: “Čula na radiju” i da to bude “Amin”). 

Pa, dobro, ne mora “pametno” može i “čekićem i šrafcigerom”. Samo da radi. Kaže dalje guglanje da taj “Smart install” mora da se isključi u štampaču, da bi se odblokirao za druge operativne sisteme.

Kako? Još jednom sam se osetio kao Nušić kad ih je profesor geografije, objašnjavajući primer zašto je Zemlje lopta, pitao: “Deco, jeste li nekad videli more?”, a kad oni kažu “Nismo”, on im odgovori. “Odlično – zamislite onda more”. Tako sma ja moroa da zamišljam kako se to radi. Guglanje je iscrpljeno.

Nemajući više ni ideja ni izvora, setim se da pomoć potražim na YouTUBE-u. Treba vam “Windows” da na njega priključite štampač, pa da, pomoću instalacionog diska, koji radi samo u “Windows”-u, isključito pomenutu “alatku” u štampaču. Pokazali kako se to radi. Ja u ovom svom kompjuteru nisam imao Windows nikad. Kako onda winsows? 

Pobeda/

Sreća je htela da je komšija preko puta imao kompjuter. Sreća. jer u to vreme na mom spratu samo ja i on smo imali kompjutere. 

“Nije ti on sad tu” (znam, oženio se). Ali, pošto sam s njegovom majkom odrastao, nije bilo nikakvih problema da se poslužim njihovim kompjuterom (bilo je najbliže). Preneo štampač, poneo disk, povezao i uradio šta je trebalo. Posle jedanaest meseci guglanja, svakodnevnog domišljanja šta da ukucam u pretraživač, uspeo sam. Devet godina posle toga, i danas me prođe jeza čitavim telom.