Komentari – Mali čovek prešo preko crte – I deo

6. februar 2011 1:05:12, TomSojer

VIdim ja Siyifuse postade nam i ti svetski putnik, ko Jovanča Mitić. Jednom kad ti uđe u krv to ti je to.

6. februar 2011 15:20:52, Sizif

@TomeSojer-u – to sa (ne)prelaskom granice već sam komentarisao rečenicum: ne može ova zemlja toliko da se smanji da bih ja konačno prešao granicu. Sve što su za današnje klince “strane zemlje”, a u “Dnevniku” ih zovu “Zapadni Balkan” ili “Jugoistočna Evropa”, ja sam obišao dok nije trebao pasoš.

A da je ušlo u krvi, nije da nije. Jovanča Micić kažeš? Pa, ja baš ne bih volelo da igde više nađem Čačak. a da proputujem svet – da, naravno! 🙂

6. februar 2011 17:47:58, gozza

Čekam i nastavak, a do tada mogu reći samo da nisam ni na jednom dužem putovanju ama baš nikada spavao. Zanimljivo je posmatrati nove predjele pa čak i noću, a uvijek postoji i neka neobjašnjiva doza straha da vozača sluačajno ne uhvati san. 🙂

6. februar 2011 18:28:59, Sizif

#Gozza- pazi ovako: Češku sam već posmatrao dok je svanjavalo, ali Slovačka mi je cela prošla na “cell info display”, što bi rekla moja motorola 🙂 U povratku je bilo sve obrnuto.

Pazi sad, to što se tiče vozača: imao sam i ja nekad kad sam bio mlađi običaj da gledam na put, pa sam tako, naprimer, gledao kako moj vozač (autobusa) pretiče sporija vozila, pa iako mu idu vozla u susret, da on to odmeri pravilno… I onda u jednom trenutku kažeš: Pa, OK, on čovek godinama vozi. Sigurno zna da oceni kad šta može i sme da uradi (kad da pretekne, kada da ubrza, uspori…). I od tada sam prestao da razmišljam o tome. I sada imam stvarno puno poverenje i poštovanje prema tim ljudima koji voze “kolektivna” prevozna sredstva (autobuse). Da Nije tako, možeš li da zamisliš kako bi mi bilo sada kad sam do Nemačke sedeo na spratu u podlednjem redu, na srednjem sedištu. Do čela autobusa “kilometar”, a prednej staklo zatamnjeno, pa se ne vidi put ispred sve i da sam mogoa da ga vidim sa zadnjeg sedišta. A sve traje 20 sati.

Nastvak piskaram. Kad će, videćemo. 🙂

7. februar 2011 12:48:10, Gost kod grofice na veceri

Pokušaj da sve ovo o čemu pričaš, približiš što većem broju mladih.

Mladi treba da imaju priliku da VIDE. Inače nam nema spasa… mislim, nema nam ni ovako, ali ko je mlad, ko se oseća mlad i ko je u mogućnosti da makar delom, živi kao u mladosti, treba da se trudi da što više putuje. Koliko god je to moguće, a po mogućstvu i da ostane tamo… negde…

7. februar 2011 19:42:18, Hotahota

Divno, divno…. Hajde, piši još. Želim da čujem o Berlinu. Probudi mi uspomene, na dane izgnanstva provedenu je Mertenstrasse 9, u stanu visokih plafona, niskih stremljenja i s gargojlima u uglovima. Potsdamer Platz, Kurfuerstendam, ona crkva u centru, kraj kolodvora Zoo, polusrušenog krova, Spandau, Hauptbanhof, Kreuzberg, Rudow…. Je li pala neka šetnja po jezeru? Jesmo li hranili patke, kao što to obično biva u zimskim mesecima? Piši, Sizife, Ich bitte dich!

7. februar 2011 21:39:14, preslicavanje

KAD će se nastaviti?
Čekam, čekam… 🙂

7. februar 2011 23:34:30, Sizif

#Grofe – kako samo jaku podlogu imaju t etvoje reči. Momak ’88-mo, za sebe kaže da je širokih shvatanja (i nije da nije), došao valjda sa nekog koncerta i razvalio usta od priče kojima je razbio predrasude o drugim nacijama.

Da, tačno pokušavam to, da preberem iz mladosti nešto što bi moblo da bude zdrava osnova za dalje, trudim se da vbudem u kontaktu sa ljudima za koje me vežu lepe uspomene i lepo vreme. Na ovom putu je bilo puno mladih (ustvari, ja sma bio najstariji), tako da je to bilo lepo videti i sa tom omladinom se družiti.

#Hotahota – najlepše hvala. Znaš kako: odavde krenuvši “poneo sam spisak” stvari koje ne smem da ne uradim kad sam već u Berlinu. i neke stavke nisam uspeo da ispunim. Ono čegga se još sećam pisaću. :-

#Prešlicavanje – pišem, a kad će… to niko ne zna. 🙂

8. februar 2011 9:50:30, gozza

Ma, i ja sam, već odavno, prestao da sumnjam u vozače. Samo uzbuđenje izazvano činjenicom da imam priliku da prođem tamo gdje prije nisam, tjera me da ostanem budan i ne propustim ništa, čak i ako se ništa ne vidi baš najjasnije. Ko nema sreće da to sam doživi nadam se da će mu čitanje o tome bar malo približiti neke nove predjele, ljude i kulture.

8. februar 2011 10:11:29, Gost kod grofice na veceri

Onda jedva čekam obećani nastavak posta.

8. februar 2011 18:08:41, hotahota

…. kad smo već kod pisanja, znaš li da negde kod moje bake verovatno još postoji sveska, mala na kockice, s pričama iz pera tvog pobočnog srodnika? Nadam se da u međuvremenu nije poslužila za potpalu. I šta radi taj ‘dripac’, kako je?

8. februar 2011 18:45:43, Sizif

Izvinjavam se na kršenju redosleda, ali moram najpre mojoj staroj prijateljici da odgovorim:

#hotahota – pa, mogla bi, kad dođeš kod bake da tražiš svesku, da svratiš na kafu. Nećeš naći pobočnog mi srodnika, jer je u Beogradu. Živi tamo i radi. Bacio sidro, reklo bi se. Jeste da on kuva najbolju kafu koju si u životu pila (a i koju sam ja u životu pio), ali potrudiću se da primenim neke od fazona koje sam pokupio od njega, a povodom kuvanja kafe. 🙂 Naravno, to je ipak samo imitacija najbolje kafe na svetu (neće da kaže u čemu je fora, pa moram sam da provaljujem).

#gozza – e to uzbuđenje koje pominješ, kad kreneš na put stvarno ruši svaku bezveznu misao pre polaska. Ni bih znao da nisam iskusio.

#Grofe – aj da baš ne odajem nastavak,ali možda će delovati pomalo čudno ko me ne poznaje. 🙂

11. februar 2011 9:24:58, eMili

Dobro bi bilo da iz svakog mesta kojeg posetiš poneseš sa sobom neki kamenčić kao suvenir. Da nije šala na kontu tvog nadimka dobro bi bilo da jednom svratiš do Ade, mesto u Bačkoj. U parku, u okviru bazena, postoje vitrine koje čuvaju kamenje iz svih krajeva sveta. Izgleda impresivno. 🙂

11. februar 2011 19:26:59, Sizif

#eMili – iz Nemačke imam a šta drugo nego parče zida. Kamen(čić). Sad, najveća “fora” je kad neko kažeda to nije o-n-a-j zid! Pa naravno da nije, to je suvenir, a suveniri su replike (uglavnom).

Meni može da “dune” i nepozvan da idem negde, a kamoli kad me neko poziva, tako kao ti. Uzimam u razmatranje, a kad će da dođe na red… ma, mora doći. Hvala na pozivu. Ako budem nešto uspeo da “zavežem” – eto me. 🙂

17. februar 2011 21:20:43, Hotahota

Sizifeee, čekamo drugi deo, što si tak’i….?
Izgleda da ću ja morati da nam osvetlam obraz – sledeće nedelje idemo, Veliko dete i ja u Budimpeštu. Biće pisanija.

17. februar 2011 21:53:46, Sizif

#hotahota – osvetlavaj, samo napred. Pišem, pišem. Tekst ima linkove na podtekstove, pa pišem i njih, pa se ne bavim samo time na netu, pa se zato odužilo. Ali, to će naravno biti! I mora da bude! Moram to da uradim zbog sebe na prvom mestu. Lepo se provedite u Budimpešti, a ja ću verovatno, što bi moja pokojna baka govorila: “kad odjugovi” (kad otopli). Pozdravljam celu hotahota porodicu, počevši od najmlađih. 🙂

17. februar 2011 23:22:36, Hotahota

… ima da se načekamo da odjugovi. JAKOM je februar 😉

18. februar 2011 0:00:39, Sizif

#hotahota – da ti kažem: činjenicu da sam išao 25.11. (dakle novembra) u Nemačku i da sma prošao dobro, da je sneg i stravična zima počela tek poslednje veče našeg boravka tamo (tj, kad smo kretali), da nam je newvreme uvek ostajalo za leđima – smatram srećnom zvezdom. Da sad nešto prkosimm sudbini, pa da idem do još nije “jug”, jednostavno ne želim. Nebo je jedamput bilo saveznik, valjda zbog moje jako jako velike žellje da to odradim. Da sačekam ja ipak da “odvrkne”.

23. februar 2011 21:51:24, hotahota

Hajde, Sizife, kad ce taj PART TWO? Ja prekosutra idem u Budimpestu pa ti sad vidi. Ako u ponedeljak na mom blogu osvane gotova prica – sam si kriv 🙂

23. februar 2011 23:56:05, Sizif

Biće, biće. Samo nek osvanjavaju priče, ništa nemam protiv. Lepo se provedi u Budimpešti u kojoj ću se ja, kako trenutno stoje stvari, provoditi s proleća. Ne vredi, ne može brže. Ionako imam previše toga da pišem. Ko bude pratio linkove na podtekstove (pa i kada budete čitali i ono što ću pisati posle ovog drugog dela), shavatiće(te) zašto ovolika pauza. Još jednom, srećan ti put već sada.

A šta vi mislite o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s